Open je blik

De PEP & ESN-najaarsdag 28 september 2019

Deze dag was een gezamenlijk initiatief van de Enneagram Stichting Nederland en Het Platform Enneagram Professionals, de eerste keer dat beide stichtingen hun wijsheid bundelden.

Tijdens deze dag werd een ieder gevraagd zijn of haar eigen kleur te laten zien, en die van anderen te ontdekken. Jezelf en de ander met een open blik te benaderen. “Wil je kennismaken met verschillen die verbinden? Ben je benieuwd naar je eigen kleur en die van anderen?” met deze vragen werd de dag ingeluid. 

Lees verder “Open je blik”

Return to the land of your soul

ESN-voorjaarsdag 30 maart 2019

De ESN-voorjaarsdag 2019 was een kleurrijke dag met veel nieuwe deelnemers. En iedereen kon kennismaken met ons nieuwe secretaristeam, Rianne en Gerben. Centraal stonden oefeningen om bewust te leven en niet in een gefixeerde cirkel rond te draaien. De basis van de oefeningen waren 3 kleuren:

  • Rood, ons ego is er altijd als automatische fixatie van aandacht
  • Groen staat voor groei en ontwikkeling
  • Blauw is het transcendente; van buiten/van boven ons ego
Lees verder “Return to the land of your soul”

Bestel het ESN jubileum boekje ’15 jaar sterk in de verhalende traditie’

15 jaar sterk in de verhalende traditie
Samengesteld door Chris Stroo, Hendrik Jan Dekker en Irene Verhoef.

“Ter ere van het jubileum van de ESN is een uniek boekwerk samengesteld waar met 15 verschillende auteurs enthousiast aan gewerkt is. 15 auteurs die lang- of kortdurend, ‘vroeger’ en nu, samen de ESN mede vorm hebben gegeven. Unieke mensen die zich herkennen in gelijkende patronen van het enneagram. Dat is voor ons de kern van de verhalende traditie: ‘Hoe kom JIJ in het verhaal van het enneagram voor?’ Hierbij luisteren we graag naar jouw persoonlijke vertaling van je patroon, je subtype, je passie. Vertel en deel het met ons, met je eigen woorden, je eigen ervaringen en je eigen metaforen. Zodat het theoretische enneagrammodel met omschrijvingen in patronen wordt gevuld en ingekleurd met echte mensen en hun verhaal.” Lees verder “Bestel het ESN jubileum boekje ’15 jaar sterk in de verhalende traditie’”

Feestelijke viering 15-jarig bestaan

ESN-najaarsdag 22 september 2018

Na een warm welkom door Corry Wattez was het woord aan Hannah Nathans. Met het lied “Return to the land of your soul” zette rabbijn Hannah Nathans, als een van de oprichters van de ESN, op onze jubileumdag de toon. Haar impressie van de Levensboom was doorspekt met de zo kenmerkende humor en levenswijsheid  van Jiddische verhalen. Het Joodse Talmoed-onderricht gaat, naast praktische zorg voor de naaste, ook over ‘Verborgen Wijsheid’. Werken aan Hoger bewustzijn vraagt als eerste gezond verstand en het doen van je eigen psychologische huiswerk, alvorens een verdieping aan te gaan met het Transcendente/Spirituele Werk. Zo gelijkend op het pad van het Enneagram. Hannah nam ons ook mee door 9 spirituele valkuilen waarna wij d.m.v. een repeterende vraag hiermee konden oefenen. Het gegeven dat binnen de Joodse traditie men onderling blijft discussiëren en verhalen ‘wat de bedoeling van de tekst zou kunnen zijn’ meer dan wat het IS, kan je zomaar doortrekken naar de verhalende traditie waar wij als ESN zo graag mee werken. Het verhaal is nooit af! Hannah samenvatten is lastig, haar meemaken is een beleving! Lees verder “Feestelijke viering 15-jarig bestaan”

Verhalen van zielsverbinding

ESN-najaarsdag 23 september 2017

2017 is het ESN-jaar van Verhalen en op deze dag stond de zielsverbinding centraal. Renske van Berkel nam ons op haar open en warme wijze mee op het pad naar de ziel. Wat betekent ‘ziel’? We weten allemaal wat we bedoelen, maar hebben nooit een antwoord op de vraag, wat die ziel echt is. Toch komt het in onze woorden vaak voor: ‘met hart en ziel’, ‘zielenpijn’, ‘op je ziel getrapt’ en ‘zielsverwanten’.

Lees verder “Verhalen van zielsverbinding”