Hoofdtypen

Hoofdtypen, enneagram type 5, enneagram type 6, enneagram type 7

Lees hier meer over het hoofdcentrum

Type 5: De waarnemer, de onderzoeker, de denker, de analyticus

Basismotivatie is zich beschermen tegen inmenging door anderen, door zichzelf genoeg te zijn. Aandacht gaat naar waarnemen. Analyseert, onderzoekt, denkt voordat hij doet. Wil zijn tijd en energie beschermen, houdt daarom niet van claims, afhankelijkheid en te grote betrokkenheid. Houdt ook emotioneel afstand, vindt het gemakkelijker in contact te komen met zijn eigen gevoelens als hij alleen is. Door zijn behoeften te minimaliseren voorkomt hij betrokken te raken. Ontwikkeling is in de richting van rustige besluitvorming, overzicht, echte onafhankelijkheid. Lees meer over type 5 – Enneagram Typen Database (ETD)

Type 6: De loyalist, de scepticus, de troubleshooter, de rebel

Basismotivatie is veiligheid creëren door waakzaamheid, verbeeldingskracht en twijfel. Aandacht gaat naar mogelijk gevaar en bedreiging, wat er mis kan gaan. Heeft daarover een levendige verbeelding. Is waakzaam, plichtsgetrouw, wordt soms geplaagd door twijfel. Heeft daardoor een neiging tot uitstellen, ook omdat zichtbaarheid kan leiden tot aangevallen worden. Heeft de neiging zich met de underdog te vereenzelvigen en daarvoor op te komen. Heeft een gezond wantrouwen ten opzichte van autoriteiten en kan dan de rol van advocaat van de duivel spelen om hen uit te testen, of gaat autoriteiten uit de weg. Heeft een radar voor verborgen agenda’s. Als hij zich voor iets of iemand inzet, is hij erg loyaal aan dat doel of die persoon. Ontwikkeling is in de richting van moed en vertrouwen.Lees meer over type 6 – Enneagram Typen Database (ETD)

Type 7: De levensgenieter, de optimist, de visionair, de charmeur

Basismotivatie is angst en pijn vermijden door het verbeelden en opzoeken van plezierige mogelijkheden. Aandacht gaat naar wat positief is, interessante toekomstmogelijkheden. Ervaringen zijn belangrijker dan resultaat. Heeft de neiging negatieve zaken positief te (her)interpreteren. Wil graag alle opties open houden, houdt niet van beperkingen, commitment is moeilijk. Is charmant, stimulerend, enthousiasmerend. Heeft graag een totaalbeeld van hoe zaken in elkaar passen, verbindt ideeën met elkaar. Probeert op gelijk niveau te komen met autoriteiten, wat tot conflicten kan leiden. Ontwikkeling is in de richting van keuzen maken, niet alles willen, commitment aangaan, dingen afmaken, feedback serieus nemen. Lees meer over type 7 – Enneagram Typen Database (ETD)