Enneagram

Wat is het enneagram, waarom zou je je er mee bezig houden ?

Kinderen kunnen vanaf de geboorte heel verschillend op hun omgeving reageren. Helaas krijgen ze bij hun geboorte geen gebruiksaanwijzing mee. Dat zou wel erg handig zijn. We snappen soms zelf niet waarom we doen wat we doen, en waarom we niet zijn zoals iemand anders. Laat staan dat andere mensen ons begrijpen! Of wij andere mensen.

Gelukkig bestaat die gebruiksaanwijzing wel. Dat is het enneagram.

Het enneagram beschrijft 9 persoonlijkheidstypen.
Je kunt het je voorstellen alsof ieder type een andere besturingssoftware vertegenwoordigt. Om goed met je eigen computer om te gaan en er uit te halen wat er in zit moet je deze software kennen en er mee kunnen werken.

Geen slaaf van je type


Betekent dat nu dat mensen eigenlijk geprogrammeerde robots zijn die maar op één manier kunnen reageren? Nee, een mens is meer dan zijn type. Wanneer je je eigen type kent is het mogelijk je automatische typereacties te onderbreken. Je kunt dan iets anders doen wat naar de ander toe effectiever is en voor jezelf bevredigender. Kennis van je eigen enneagramtype en dat van anderen vermeerdert je kwaliteit van leven, en de kwaliteit van je communicatie met anderen.

Maar mensen zijn toch uniek?

Waarom zijn er maar 9 typen? Is ieder mens dan niet uniek? Dat is zeker zo. Toch zijn mensen in te delen in verschillende categorieën. Ze hebben blond of zwart haar, blauwe of bruine ogen, ze zijn man of vrouw, ze zijn impulsief of meer bedachtzaam, religieus of ongelovig. En ze hebben één van de negen persoonlijkheidstypen. Het is goed daarbij in gedachten te houden dat het om besturingssoftware gaat. Duizenden computers kunnen allemaal dezelfde besturingssoftware hebben. Toch hebben geen twee computers een identieke inhoud als ze eenmaal gebruikt zijn. Dat geldt ook voor mensen met een enneagramtype. Van ieder type bestaan duizenden varianten. Bovendien is het type maar één aspect van de hele persoon. Het zegt niets over alles wat je geleerd hebt, zoals frans spreken of machinebreien, of je een ethisch hoogstaand iemand bent of een sjoemelaar, welke andere talenten je hebt zoals een wiskundeknobbel of twee rechterhanden, waar je plezier in hebt zoals zeilen, flamenco dansen of sigarenbandjes sparen, en nog heel veel meer. Het enneagramtype zegt uitsluitend iets over je innerlijke patroon, je besturingssoftware.

Drie centra van intelligentie

Veelgestelde vragen over het Enneagram (FAQ)