Ontdek de Kracht van het Enneagram met Rianne en Corry.
Welkom bij onze nieuwste podcastafleveringen van de Enneagram Stichting Nederland. In deze boeiende mini-podcasts nemen Rianne en Corry je aan de keukentafel mee op een verhelderende reis door de wereld van het Enneagram.
Of je nu nieuw bent met het Enneagram of al enige kennis hebt, deze podcast biedt waardevolle inzichten en praktische voorbeelden die je direct kunt toepassen in je eigen leven.
- Introductie – hoofd, hart & buik
Corry Wattez, een gecertificeerd Enneagram teacher, deelt haar persoonlijke ervaringen en inzichten over hoe het Enneagram haar heeft geholpen om verschillen tussen mensen te begrijpen en te waarderen. Samen met Rianne, lid van het secretariaat van de ESN, verkennen ze de diepe lagen van dit eeuwenoude persoonlijkheidsmodel dat veel meer is dan alleen een tool voor zelfkennis.
In deze aflevering ontdek je:
- Wat het Enneagram is en hoe het werkt
- Hoe de drie centra van intelligentie (hoofd, hart en buik) je dagelijkse interacties beïnvloeden
- Waarom het begrijpen van motieven belangrijker is dan het beoordelen van gedrag
- Hoe persoonlijke verhalen en de verhalende traditie je kunnen helpen om jezelf en anderen beter te begrijpen
Luister hier naar de mini podcast, het enneagram aan de keukentafel: Apple Podcast of Spotify
Meer lezen over de 3 centra van intelligentie?
"Deze centra beschrijven drie wijzen van aandacht, met betrekking tot het ‘onder controle houden’ van het dagelijks leven. De aanname is dat een van die centra zich dominant ontwikkelt in onze jonge kindertijd. Bijvoorbeeld, een bepaalde situatie voelt voor het kind zo naar, dat het als vanzelf iets gaat doen om zich weer goed te voelen. De ervaring dat iets werkt maakt dat het kind eenzelfde gedrag blijft herhalen. Een specifiek patroon, om gedragsmatig (buitenkant) iets te doen, wanneer je jezelf niet goed voelt (binnenkant) is geboren! Als volwassene kun je natuurlijk kiezen waar je aandacht heen gaat in een nare situatie… maar patronen kenmerken zich door automatisme. Geen bewuste vrije keuze, maar een strategie die als vanzelf wat naar is wil omzetten in weer een goed gevoel… controle?"
- 2. Hoofdintelligentie
In deze aflevering duiken Corry en Rianne diep in de wereld van het Enneagram en bespreken ze de drie centra van intelligentie: het hoofd, het hart en de buik. Wat betekenen deze centra voor onze drijfveren, hoe kleuren ze onze kijk op de wereld, en wat is de rol van angst in het hoofdcentrum?
Luister hoe Corry vanuit haar ervaring vertelt hoe haar buikintelligentie haar anders naar situaties laat kijken dan haar man, die voornamelijk vanuit het hoofd handelt. En ontdek samen met Rianne hoe het verlangen om te begrijpen en begrepen te worden de kern vormt van het hoofdcentrum.
Deze aflevering biedt niet alleen inzichten in de werking van het hoofdcentrum, maar bereidt je ook voor op toekomstige afleveringen waarin het hart en de buik verder worden uitgediept.
Luister hier naar de mini podcast, het enneagram aan de keukentafel: Apple Podcast of Spotify
Meer lezen over de hoofdintelligentie?
"De hoofdtypen zijn met hun intuïtie vooral met het hoofd verbonden. Zij nemen waar via mentale indrukken. Zij stellen zich de vraag Hoe ziet deze situatie eruit? Het is de plaats van mentale activiteit, zoals denken, analyseren, visualiseren, fantaseren, conceptualiseren, denkbeelden met elkaar in verband brengen. Eerst denken dan doen. Dit alles om zijn angst onder controle te houden. Ontwikkeling van gevoelens is via het denken."
- 3. Hartintelligentie
In deze aflevering bespreken Corry en Rianne het hartcentrum van het Enneagram. Ontdek wat het betekent om te leven vanuit het hart, waar warmte, betrokkenheid en verbinding centraal staan. Corry deelt hoe haar dochter en beste vriendin, echte “hartmensen,” haar wereld verrijken met hun sterke emoties en intuïtieve aanvoelen van anderen.
Hoe is het om altijd te voelen en in contact te staan met je eigen emoties? Waarom is verbinding zo belangrijk voor hartmensen, en hoe kleurt dit hun relaties? Corry en Rianne duiken in deze fascinerende dynamiek en bespreken de kwetsbaarheid en kracht van mensen die hun leven leiden vanuit hun gevoel.
Luister mee en leer hoe je hartmensen in je leven beter kunt begrijpen en ondersteunen, met aandacht en erkenning voor hun unieke manier van in de wereld staan.
Luister hier naar de mini podcast, het enneagram aan de keukentafel: Apple Podcast of Spotify
Meer lezen over de hartintelligentie?
"De harttypen stellen gevoelens centraal. Zij stellen zich de vraag Met wie ben ik? De typen 2, 3 en 4 doen hun intuïtieve indrukken vooral op via emotionele ervaringen. Hun automatisme is de aandacht te richten vanuit het hartcentrum. Hier is hun intuïtieve stijl op gebaseerd. Het hartcentrum verbindt het hoofd en buikcentrum. Het is de plaats van liefde, genegenheid en verbondenheid met anderen. Het beeld dat anderen van hen hebben is belangrijk. Hoe ziet de ander mij? Zij ontlenen hun waarde aan de erkenning van anderen en prestige in de ogen van anderen. De zetel van schaamte en verdriet."
4. Buikintelligentie
In de podcast staat het concept van “buikintelligentie” centraal, vaak aangeduid als de intelligentie van de buik. Corry, die deze vorm van intelligentie belichaamt, legt uit hoe deze verschilt van hoofd- en hartintelligentie. Buikintelligentie wordt beschreven als een instinctieve, directe reactie op situaties, gedreven door een gevoel van wat goed of fout aanvoelt zonder de noodzaak tot redeneren.
Corry illustreert hoe buikgevoelens zich manifesteren in dagelijkse beslissingen, zoals het direct leuk of niet leuk vinden van iets en daarop handelen zonder te overdenken. Ze benadrukt de directheid en praktische aard van buikintelligentie, in tegenstelling tot de meer overwegende aard van hoofdintelligentie.
Een belangrijk aspect van buikintelligentie is de verbinding met autonomie en de instinctieve drang om te handelen naar eigen wil. Deze autonomie kan soms leiden tot misverstanden, omdat mensen met buikintelligentie niet altijd hun bedoelingen duidelijk communiceren en aannemen dat anderen hun directe acties begrijpen.
De podcast gaat ook in op de centrale emotie die verbonden is met buikintelligentie: boosheid. Boosheid, of het gevoel dat “dit zou niet zo moeten zijn,” dient als een mechanisme om grenzen te stellen en maakt deel uit van de instinctieve reacties van de buik. In de volwassenheid kan het uiten van boosheid echter afgekeurd worden, hoewel het een geldige en belangrijke emotie blijft.
De discussie benadrukt het belang van het herkennen en waarderen van buikintelligentie, inclusief de sterke punten in spontaniteit en directe actie. De conclusie erkent dat iedereen in zekere mate buikintelligentie heeft, wat te zien is in verschillende vormen van beweging en fysieke reacties, waarmee de holistische aard van menselijke intelligentie wordt onderstreept.
Luister hier naar de mini podcast, het enneagram aan de keukentafel: Apple Podcast of Spotify
Meer lezen over de buikintelligentie?
"De buiktypen, ofwel bewegingstypen, zijn fysiek georiënteerd. Zij ontvangen hun intuïtieve indrukken via het lichaam. Zij stellen zich de vraag Wat is mijn positie ten opzichte van mijn omgeving? Het is de bron van vitaliteit, energie en instinct. Handelen op basis van non-verbale signalen. Buiktypen hebben de neiging zich tegen anderen te keren. Hebben te kampen met een intrinsiek gevoel van tekortschieten en zich waardeloos voelen. Drijvende emotie is woede. Als ze gefixeerd zijn, vergeten ze zichzelf."