Feestelijke viering 15-jarig bestaan

ESN-najaarsdag 22 september 2018

Na een warm welkom door Corry Wattez was het woord aan Hannah Nathans. Met het lied “Return to the land of your soul” zette rabbijn Hannah Nathans, als een van de oprichters van de ESN, op onze jubileumdag de toon. Haar impressie van de Levensboom was doorspekt met de zo kenmerkende humor en levenswijsheid  van Jiddische verhalen. Het Joodse Talmoed-onderricht gaat, naast praktische zorg voor de naaste, ook over ‘Verborgen Wijsheid’. Werken aan Hoger bewustzijn vraagt als eerste gezond verstand en het doen van je eigen psychologische huiswerk, alvorens een verdieping aan te gaan met het Transcendente/Spirituele Werk. Zo gelijkend op het pad van het Enneagram. Hannah nam ons ook mee door 9 spirituele valkuilen waarna wij d.m.v. een repeterende vraag hiermee konden oefenen. Het gegeven dat binnen de Joodse traditie men onderling blijft discussiëren en verhalen ‘wat de bedoeling van de tekst zou kunnen zijn’ meer dan wat het IS, kan je zomaar doortrekken naar de verhalende traditie waar wij als ESN zo graag mee werken. Het verhaal is nooit af! Hannah samenvatten is lastig, haar meemaken is een beleving!

Daarna volgde een bijzonder moment: het afscheid van Ciska en Ruud Roth. Jarenlang zetten zij zich vrijwillig en enthousiast in voor de ESN. Ruud als webmaster en fotograaf. Zo gaf hij de website een modern design. En zorgde hij voor de vele prachtige foto’s van de mooie momenten op ESN-dagen. Ciska was 11 jaar de secretaris binnen het bestuur. Altijd met oog voor anderen deed zij op betrouwbare en zorgzame wijze alle secretariswerkzaamheden. Velen kennen haar van de emailcontacten. Voor deze jarenlange inzet werd zij gehuldigd als erelid van de ESN. Ciska en Ruud worden opgevolgd door Gerben en Rianne Hoogenboom.

Na de feestelijke lunch met wraps, rijstsalade en gado gado volgde een groot panel met alle 9 enneagramtypen geleid door Angela Sticker en Josien van Iersel. Het thema was ‘Toen …, en Nu’. Elk type vertelde hoe zij hun type-patroon hebben ontdekt, welke groeistappen dit bracht en wat dit voor hen heeft betekend in hun leven. 9 Verschillende en toch zo herkenbare verhalen, samen verbonden door het enneagram. Het panel werd afgesloten met een muzikale traktatie. Hendrik Jan Dekker demonstreerde op ludieke wijze hoe de 9 verschillende typen de djembé bespelen. De lachsalvo’s daverden door de zaal.

Wie jarig is, trakteert! Voor alle ESN-deelnemers was er tot slot een verrassing: het jubileumboekje ’15 Jaar sterk in de verhalende traditie’, een eigen uitgave van de ESN. Een uniek boekwerk met 15 verhalen, foto’s en gedichtjes. De verhalen werden geschreven door 15 verschillende auteurs die lang- en kortdurend, vroeger en nu, samen de ESN mede hebben vormgegeven. Een bont gezelschap dat op eigen wijze het enneagram een warm hart toedraagt. Deze unieke mensen stonden op het podium en ontvingen als eersten een  exemplaar. We wensen iedereen veel leesplezier!