Verhalen van zielsverbinding

ESN-najaarsdag 23 september 2017

2017 is het ESN-jaar van Verhalen en op deze dag stond de zielsverbinding centraal. Renske van Berkel nam ons op haar open en warme wijze mee op het pad naar de ziel. Wat betekent ‘ziel’? We weten allemaal wat we bedoelen, maar hebben nooit een antwoord op de vraag, wat die ziel echt is. Toch komt het in onze woorden vaak voor: ‘met hart en ziel’, ‘zielenpijn’, ‘op je ziel getrapt’ en ‘zielsverwanten’.

De ziel blijft een mysterie. De wijze waarop onze zielen elkaar raken, is dat ook. Voor de één is de zielsverbinding ‘iets wat me raakt’, de ander omschrijft het als ‘wat je uniek maakt en met anderen van binnen verbindt’. Is het je levensadem? Is er een lichaamsziel en een onsterfelijke ziel? Samen
met Renske oefenen we, hoe we tot elkaars ziel kunnen komen.

Renske: “De ziel heeft een zachte stem. Wil je hem horen, dan moet je stil worden”.

Daarna een panel met de vraag: “Waar snakt je ziel naar?” Vanuit verschillende enneagram-patronen delen we verhalen met elkaar. Renske sloot af met het gedicht ‘Enige woorden over de ziel’ van de, met de Nobelprijs bekroonde, Poolse dichteres Wisława Szymborska). De slotregels van het gedicht:

“Ze (de ziel) vertelt niet waar ze vandaan komt
en wanneer ze van ons verdwijnt,
maar lijkt zulke vragen beslist te verwachten.

Het ziet ernaar uit
dat net als wij haar
zij ons ook
ergens voor nodig heeft”.

Het laatste deel van de dag stonden de spellen ‘Veertig Vileine Vragen’ centraal. Philine Spruijt wijdde ons in. Bij de onverwachte vragen gaat het niet om het antwoord, maar vooral om het waarom.

In de eerste ronde gaven we antwoorden aan elkaar, in de tweede ronde aan ons eigen spiegelbeeld.

Wat een diepgang, humor, emoties en nadenkers voor thuis! De vragen zijn een hulpmiddel om van je ego weg te komen op weg naar je ziel.

Volgend jaar delen we 15 jaar onze verhalen met elkaar, dan vieren we ons 15-jarig bestaan!